När jag tar emot nya kunder så sitter vi alltid ner i en samtalsmöte och pratar träning, erfarenheter och mål, samt mycket annat. Framförallt så vill jag att de ska förstå mitt tänk i träningen så att de vet hur vi kommer att träna tillsammans. Min filosofi är att ”du tränar inte för att vara stark på gymmet, utan du tränar för att vara stark i allt du gör utanför gymmets fyra väggar”, oavsett om det är att spela tennis på elitnivå eller att sitta på en kontorsstol. Allt vi gör påverkas av vårt välbefinnande och desto starkare kropp desto lättare blir dagens prövningar!

Begreppet ”funktionell träning” har du säkert hört och läst om, men vad innebär det? Det är ett diffust begrepp om du frågar mig och då är jag utbildad i ämnet. Min definition på funktionell träning är att den alltid ska ha ett syfte och du ska arbeta med kroppen på det sättet att flera leder ska aktiveras i övningen, just för att det är väldigt sällan som just bara en led ansträngs i något vi gör utan maskiner. Funktionell träning ska även göra dig stark så att du klarar av det du vill göra utanför gymmet. Vi jobbar så mycket som möjligt med egen kroppsvikt och tar till fria vikter, gummiband, kablar, bollar, you name it för att få utmaningar så att du hela tiden känner en utveckling och att du blir starkare, rörligare och mer atletisk.

Att sitta i maskin är inte vad de flesta av svenska befolkningen behöver, om du frågar efter min åsikt. Det som händer när vi sätter oss i maskinen är att vi slår av en halv kroppsdel som knappt behöver engageras, hur ofta händer det när vi gör något utanför gymmet? När du utför övningen så är kroppen fixerad och du behöver ett minimalt stöd av dina egna muskler, som faktiskt finns där inne för att just stabilisera. Rörelserna i maskiner är låsta och du isolerar just den muskeln som maskinen är bygd för (det finns maskiner som är bättre än andra), när du gör något utan en maskin så är det aldrig en enda muskel som arbetar utan de samarbetar och våra armar sitter ihop med våra ben, därför ska dem även tränas tillsammans.

Har du reflekterat över det här? Hur tränar du? Är ditt program verkligen rätt för just dig och det du gör utanför gymmet?

Funktionell träning för att bli stark, rörlig, få en ökad kroppskontroll och atletisk i kroppen, det är med de orden jag vill att mina kunder ska svara om någon frågor dem vad begreppet innebär.