Har du också svårt för att ta det lugn och vila? Jag har otroligt svårt för att inte träna eller aktivera mig, jag blir irriterad, stressad och kroppen gör ont av att inte få röra på sig, jag blir olycklig helt enkelt. Jag vet att det är sjukt viktig med vila/återhämtning efter träning och jag lär ut det till mina klienter varje arbetsdag. Ibland så är jag även duktig på det själv men det är svårt. Varför ska det vara så svårt? Det borde ligga i vår natur att köra hårt-vila-köra långt-vila o.s.v. i sökandet efter mat och områden att bosätta sig på. Men samhället fungerar inte naturligt idag, vi behöver inte jaga mat, vatten eller nya områden…då faller inte vilan in naturligt.

Idag så är det många som tränar, dock ännu fler som inte tränar tyvärr, och många utav de som tränar kör väldigt strukturerat och hårt även på motionsnivå. Jag träffar flera ”elitmotionärer” varje dag på gymmet och det är jätte kul att se dem, de har tydliga mål och jobbar hårt. Felet många gör är att de räknar kvantitet istället för kvalitet, ”hur många pass kör du i veckan? Hur många km springer du i veckan? Oj kör du bara 4 pass, jag kör 7”. Jargongen tillåter oss inte att köra 3-4 pass med kvalitet för det är inte lika bra som 8 pass/vecka. Nu är det långt ifrån alla som påverkas av det här, men många gör det.
Konsekvenser:
Kroppen är fiffig, den vet vad den behöver även om inte huvudet alltid är så klokt.
*Sjukdom- vi blir förkylda, halsont ev feber. För att immunförsvaret bryts ner vid träning och får kroppen inte rätt återhämtning så är vi mer mottagliga för bakterier och virus.
*Överträningssymtom- det kryper i kroppen, man är sinnessjukt trött men kroppen pirrar och man kan inte sova. Du stiger upp i puls av ingen ansträngning alls, mjölksyran slår till mycket snabbare än normalt.
*Överbelastningsskador- även skelett, leder och senor behöver sin återhämtning, får dem inte det så går de sönder på ett eller annat sätt. Hälsporre, stressfrakturer, tennis- mus- och golfarmar m.m. Alla dessa typer av skador kan undvikas med rätt träning och rätt återhämtning.

Hur vi vilar och återhämtar oss är väldigt individuellt och det beror självklart på vilken nivå man ligger på. Jag menar inte att du ska gå hem och lägga dig på sofflocket (även om det kan vara bra ibland också), utan bryta det mönstret du har vecka efter vecka. Se till att få en lugn joggrunda efter en hårdkörning, ett yoga pass eller kanske gå och simma om man normalt sett inte gör det. Återhämtning sker i låga pulszoner men med en ökad blodcirkulation, ibland är det faktiskt i horisontalläge vi bör befinna oss, sömn är inte att underskatta, den är super viktig!

Planerar du din vila efter din insats i träningen? Om inte annat så är det kanske dags att börja nu =)