Det har sagts förut men jag säger det igen, mönnniskokroppen är en fantastisk mekanism! Jag kan inte låta bli att förundras över vad den kan åstadkomma, hur den kan återhämta sig och prestera, det är galet. Efter min utbildning på Gray Institute så har mitt arbete med mina klienter förändrats otroligt mycket, min syn på funktion är en annan än innan utbildningen och jag är otroligt mycket mer ödmjuk när det kommer till prehab och rehab av våra kroppar.

Förra helgen så gick jag en utbildning, torsdag till söndag, med fokus på Functional Soft Tissue Release. Coolt namn men vad fasen är det tänker säkert ni nu.

Lenny Parracino var en av föreläsarna under ”GIFT” och jag fastnade för honom direkt. Han är otroligt nördig när det kommer till människan och mekanismen. Han experimenterar med sin egen kropp, han har forskat med NASA och jobbat med Navy Seals. Han har dessutom socialkompetens, vilket många ”nördar” saknar. Vi var en grupp svenskar som ville gå hans utbildningar och istället för att alla vi skulle ta oss till staterna så flög vi hit honom. Kanske nördigt det med 😉 men otroligt spännande och lärorikt!

I och med GIFTså har jag en grym bas att stå på när det kommer till rörelser och funktion, bara genom de två så har jag lyckats få personer smärtfria och fria i sina rörelser, men bindväven spelar en stor roll i att behålla våra kroppar skadefria, smärtfri och fria att röra sig. Helgens utbildning har alltså varit kompletterande och jag är väldigt glad för att jag gick den.

Jag älskar mitt jobb och jag är så glad i att jag har möjligheten att få utvecklas med de här utbildningarna. Det ger mig möjligheten att hjälpa människor som har ont och vill röra sig smärtfritt, det ger mig även möjligheten att skapa riktigt bra fysträning för alla typer av sporter och idrotter. För som tränare så handlar det om att se rörelserna som personen gör vid sin sport/idrott, förstå vilken belastning kroppen utsetts för och efter det kunna jobba igenom funktionen, bindväven och rörelserna på personen framför mig. Som Lenny sa det ” treat and work with the person not the area which is injured”. Vi kan inte behandla ett knä likadant på person ett som person två, för det är två helt olika personer med olika behov!