Periodisera din träning!

Vi har en fantastisk kropp på alla sätt och vis!

När vi tränar så gör vi det ofta med ett mål i sikte, det kan vara att bli av med smärta, hålla sig skadefri, bli starkare, snyggare eller kanske snabbare. Oavsett vilket ditt/dina mål är så behöver din kropp nya utmaningar hela tiden för att ta sig till målet. Våra kroppar är så fantastiskt duktiga på att anpassa sig och därför måste vi ha perioder i vår träning.

Motionärer som vi alla är på träningsanläggningarna skulle behöva träna som elitidrottare, dem är extremt planerade i sina upplägg och får resultat därefter.

Vad innebär det att periodisera sin träning?

Det kan se väldigt olika ut beroende på vilken idrott du utövar, vad dina mål är och hur din träningsvana ser ut. En periodisering kan vara att åka skidor på vintern, löpträna vår och sommar och simma på hösten. Då har vi gjort en enkel periodisering av året, sen behöver du periodisera i perioderna. En annan periodisering kan vara att du satsar på styrketräningen i 8 veckor, för att sen satsa på konditionsträningen i 8 veckor o.s.v.

Det jag vill säga är att kroppen behöver nya utmaningar, vi kan inte fastna i ett och samma mönster om vi vill nå nya höjder. För ensidig träning ökar även risken för skador. Så mitt tips är att försöka hitta hur dina perioder kan se ut, vad är roligt, vilka mål har du och hur vill du jobba dig mot dem?

Personliga tränare ska vara utbildade på det här området och det kan vara det effektivaste sättet att ta klivet in i nästa nivå, att anlita en PT.

Kör hårt och planerad träning blir oftast mer målinriktad och seriös, vilket kommer att ge dig resultaten du önskar!

This entry was posted in Hälsa, Konditonsträning, Personlig träning, Resultat, Träning and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.